12.11.2015 - Palomäki Hannu
Kuten olen eräässä aikaisemmassa blogissani kertonut, noin 30 vuotta (ja lähes yhtä monta kiloa) sitten pelasin koripalloa Kouvolan Kouvoissa. Noilta ajoilta on peräisin monia tuttuja, joita tulee tavattua satunnaisesti edelleenkin. Tunnetuimpana voisi mainita Susijengin valmentajistoon kuuluvan Jukka ”Toikka” Toijalan, jonka tapasin tänä kesänä juuri ennen Montpellierin EM-karsintoja. Muiden kuulumistensa ohella Jukka kertoi viettävänsä melkoista matkalaukkuelämää valmennushommien vuoksi, mutta ainakin väitti jo tottuneensa siihen.
Viime viikolla tapasin toisen vanhan tutun Kouvojen ajoilta, Aki ”Arkko” Saarisen. Aki on paperinjalostustekniikan DI ja työskennellyt mm. monen pörssiyrityksen johtajistossa. Strateginen johtaminen on ollut pitkään Akin intohimo. Muistan kuinka hän taannoin kuvasi minulle strategiaa ottamalla esimerkin omien lastensa kasvattamisesta. Sanatarkasti en jutun kulkua enää muista, mutta sisältö meni kutakuinkin näin: "Esittelin lapsilleni strategian siitä, miten vältytään tulevaisuudessa sellaiselta epämiellyttävältä toimenpiteeltä kuin hampaan poraus ja paikkaus. Tähän strategiaan kuului karkin syönnin minimointi ja hampaiden huolellinen harjaaminen vähintään kahdesti päivässä". Tällaiselle operatiiviselle johtajalle, kuten itseäni luonnehtisin, esimerkki oli riittävän yksinkertainen, jotta minäkin aloin tajuamaan strategian tärkeyden ja merkityksen.
Viime viikolla sain tutustua Akin toisenlaiseen puoleen, innovatiivisuuteen. Aki oli kutsunut minut esikoiskirjansa, Y-sukupolven sellunkehittäjät, julkistamistilaisuuteen Kultasepänliike J.A.Tarkiaisen tiloihin Helsingin Mikonkadulle. Tilaisuudessa Aki kertoi kuinka hän on kehitellyt sellusta aivan uudenlaisia innovaatioita. Askartelumassaa, valaisimia, liukuovia jne. Esimerkiksi, oheisessa valokuvassa taka-alalla näkyvä valaisin ei ole Alvar Aallon tai Tapio Wirkkalan suunnittelema ja muotoilema. Se on Aki Saarisen innovaation tuote, valaisin, jonka varjostin on valmistettu sellusta. Etualalla lasi kädessä on mestari itse.
Materiaalin ko. varjostimeen toimitti muuten toinen Kouvot-lähtöinen paperinjalostustekniikan DI, Antti Hermonen, joka tätä nykyä toimii UPM:n Kaukaan paperiliiketoiminnan tuotantojohtajana. Anttihan on mies, joka pääsi aikoinaan television urheilulähetyksen loppukevennykseen, kun hän Kouvojen kotimatsissa Mansikka-ahon hallissa viime sekuntien levypallon jälkeen nakkasi yhdellä kädellä pallon omasta päädystä suoraan vastustajan koriin. Sen verran kauan tuostakin heitosta on, etten enää muista menikö pallo sukkana sisään vaiko levyn kautta. Antti itse varmaan muistaa.
Lisää Akin innovaatioista löytyy osoitteesta: www.sellusta.fi ja Facebookista: https://fi-fi.facebook.com/Sellusta
Monenlaista innovatiivisuutta löytyy myös Kontramista. Niin ikään eräässä aikaisemmassa blogissani olen kertonut että Kontram on ollut edelläkävijä voimalaitosten päästömittausjärjestelmien kehittelijänä ja valmistajana. Sittemmin on tuotereppuun lisätty esim. voimalaitosten vesi- ja höyrykierron laadunvarmistukseen kehitettyjä analyysijärjestelmiä. Molemmissa järjestelmissä on vuosien aikoina nähty monenlaisia innovaatioita, uusimpana mainittakoon päästömittauksissa SMARTCEMS valvonta- ja ohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa järjestelmän ja siihen liitettyjen analysaattoreiden ohjaamisen etäyhteyden, vaikkapa älypuhelimen avulla. Toinen uusi innovaatio on 3D-suunnittelun käyttöönotto vesi-/höyrykierron analyysijärjestelmien suunnittelussa. Sen käyttöönotto on mahdollistanut erittäin tarkan ja tilaa säästävän valmistusprosessin, jolla pystytään säästämään, ei pelkästään tilassa, vaan myöskin materiaalikuluissa.