17.03.2015 - Kiukainen Jarmo
Tätä juttua kirjoittaessani on useampi upea, aurinkoinen ja varsin keväinen päivä takanapäin, vaikka ollaan vasta maaliskuun puolivälissä. Aurinkohan on erittäin tervetullut energianlähde, eikä pelkästään tekniikkaa ajatellen, vaan tietysti meille kaikille Pohjolan ahertajille pimeän vuodenajan jälkeen. Varsinkin etelän vähäluminen talvi vielä korosti pimeyttä lyhyiden päivien hämärtyessä - joten tervetuloa kevät ja kesä!
Kevään tullessa luonto ja eliöstö heräävät taas eloon. Joka vuosi tuo kaikki monimuotoisuus tempaa vahvasti mukaansa, ja silloin on vanhan sanonnan mukaisesti kevättä rinnassa. Harmillista kylläkin, varsinkin allergioista ja hengitystiesairauksista kärsiville ihmisille kevät ei olekaan pelkkää valon juhlaa. Yksi herkistävistä tekijöistä on katupöly. Talven hiekoituksen ja suolauksen jäljiltä lumen sulaessa ja maan kuivuessa katupöly nousee ilmaan liikenteen ja tuulen vaikutuksesta. Tienpinta vaikuttaa myös merkittävästi katupölyepisodeissa. Pinnasta, autojen renkaista ja jarruista sekä pakokaasuista peräisin olevat hiukkaset eivät ole samakokoisia.
Ilmanlaadun hiukkasmittaus suoritetaankin jatkuvatoimisena massamittauksena kokoluokissa < 10 µm:n kokoiset ns. karkeat hiukkaset ja < 2,5 µm:n kokoiset pienhiukkaset. Lisäksi < 1 µm:n kokoisten hiukkasten massaa mitataan tutkimusluonteisesti jatkuvatoimisena. Erikokoisten hiukkasten terveysvaikutus on myös erilainen. Karkeat hiukkaset jäävät ylähengitysteiden limakalvoille poistuen yskimällä ja aivastelemalla sekä limakalvoilta erittyvän liman mukana. Pienhiukkaset kulkeutuvat keuhkorakkuloihin asti.
Työssäni olen ollut ilmanlaatuasioissa mukana jo lähes 30 vuoden ajan. Ensimmäinen jatkuvatoiminen mittaustekniikka, joka omalle kohdalleni sattui, oli β-säteilyyn perustuva mittaus. Sen jälkeen on markkinoille tullut optisia mittalaitteita, β-säteilyn ja optisen mittauksen yhdistäviä hybridejä sekä massan punnitukseen perustuva mittaustekniikka. Katupölyn erikokoisten hiukkasten mittauksessa massan punnitukseen perustuva menetelmä on osoittautunut varsin käyttökelpoiseksi. Siitä, sekä muilla tekniikoilla mittaavista hiukkaspitoisuusanalysaattoreista keskustelen mielelläni kanssasi lisää.