Sellun tuotanto alkaa puunkäsittelystä. Kuitupuutukkeina tehtaalle tuodut puut kuoritaan ensin kuorimossa, jonka jälkeen tukit haketetaan. Syntynyt hake lajitellaan hakekasoihin puulajeittain. Hakekasoilta puuhake kuljetetaan pitkillä kuljettimilla keittämölle keitettäväksi. Kuori puolestaan kerätään talteen ja käytetään polttoaineena kuorikattilalla, jossa tuotettua höyryä käytetään sellutehtaalla prosessihöyrynä ja turbiinilaitoksella sähköntuotantoon.
Kuorikattila on tyypillisesti yli 100 MW:n kattila jota koskee ns. LCP-direktiivi (LCP = Large Combustion Plant, suuret polttolaitokset) joka edellyttää savukaasupäästöjen jatkuvaa tarkkailua. Tarkkailuun liittyvät päästömittausjärjestelmät ja niiden laatua valvovat vertailumittauspalvelut kuuluvat Kontramin laajaan tuotevalikoimaan.
Kuitulinjan ensimmäinen prosessin osa on keittämö, jossa puuhake keitetään kemikaaliliuoksessa korkeassa lämpötilassa. Keiton lopputuloksena kuituja sitova ligniini irtoaa, jolloin hakkeesta syntyy sellumassaa. Syntynyt massa pestään ja valkaistaan tarkoituksena sellumassassa olevan jäännösligniinin poisto, jolloin lopputuloksena on puhdas ja vaalea sellu. Kuitulinjaprosesseihin Kontramilla on toimittaa monia toimivia mittaus- ja ohjausratkaisuja, joista esimerkkeinä mainittakoon magneettiset virtausmittaukset sellumassalle ja vuoratut palloventtiilit aggressiivisille kemikaaleille.
Listaa voisi täydentää vielä jatkuvatoimisilla prosessirefraktometreillä, joilla mitataan liuenneiden kiintoaineiden määrää ruskean massan pesun optimoinnissa. Näin on saavutettu merkittävät säästöt sekä pesukemikaalien kulutuksessa pesuvaiheessa, että pesuveden määrän optimoinnilla, jolloin saavutetut säästöt näkyvät myöhemmin haihduttamolla pienempinä haihdutuskuluina.
Sellutehtaan talteenotto- eli lipeälinjalla suoritetaan sellunkeitossa käytettävien kemikaalien ja lämmön talteenotto. Talteenoton ensimmäinen vaihe on haihduttamo jossa sellunkeitossa syntyneestä keittolipeästä eli mustalipeästä poistetaan vettä. Haihdutuksen jälkeen mustalipeä johdetaan soodakattilalle poltettavaksi. Polton seurauksena mustalipeän sisältämä rikki pelkistetään natriumsulfidiksi ja natrium reagoidessaan hiilidioksidiksi muodostaa natriumkarbonaattia. Syntyneet kemikaalit otetaan talteen uudelleenkäytettäväksi. Kemikaalit liuotetaan soodakattilan jälkeen viherlipeäksi, jonka jälkeen ne johdetaan kaustisointiin, jossa viherlipeästä valmistetaan uutta keitto- eli valkolipeää. Kaustisoinnissa syntynyt liete eli meesa poltetaan meesauunissa kalkiksi. Talteenotossa kriittisiä mittauksia ovat mustalipeän kuiva-ainemittaukset sekä haihduttamolla että soodakattilalla. Ohjauspuolella haasteena ovat puolestaan kiteytyvät lipeät, jotka jumittavat sekä säätö- että sulkuventtiileitä. Ympäristönsuojelun kannalta keskeisiä mittauksia ovat puolestaan soodakattilan ja meesauunin jatkuvatoimiset päästömittaukset ja niihin oleellisesti liittyvät akkreditoidut vertailumittaukset. Kaikkiin edellä mainittuihin haasteisiin löydät vastauksen Kontramilta.
Sellutehtaan raakavesi puhdistetaan mekaanisesti ja kemiallisesti, jonka jälkeen sitä voidaan käyttää tehtaan eri prosesseissa. Soodakattilan höyryntuotantoon tarkoitettu vesi pitää kuitenkin puhdistaa ionivapaaksi ns. suolanpoistolaitoksella. Myös eri prosessinosista palaavat lauhdevedet täytyy puhdistaa ennen uudelleen käyttöä.
Puhdistusta vaatii myös sellun tuotannossa syntyvä jätevesi, jota ei voida käyttää uudelleen. Jätevesipuhdistamon jälkeen vesi johdetaan takaisin yleensä samaan vesistöön josta tehdas ottaa myös raakavetensä. Turvallisen ja varmatoimisen vesi-höyrykierron varmistamiseksi tehtaan eri prosesseissa Kontramin tuotevalikoimasta löytyy analyysijärjestelmiä mm. pH:lle, johtokyvylle, liuenneelle hapelle, silikaatille ja natriumille. Näitä järjestelmiä olemme suunnitelleet, valmistaneet ja toimittaneet jo 1990-luvun puolivälistä asti.
Kontram on maan johtavin jatkuvatoimisten prosessi-, päästömittaus-, ympäristöilma-, voimalaitos- ja nesteanalysaattoreiden sekä mittalaitteiden toimittaja, jonka kokonaispalvelut kattavat mittausjärjestelmien suunnittelun, dokumentoinnin, viritykset ja ylläpitopalvelut.
Tyypillisimmät sovellukset ovat päästöjen, prosessikaasujen ja hiukkaspitoisuuksien sekä nesteiden eri parametrien mittaukset.
Olemme erikoistuneet korkealaatuiseen teollisuus- ja ympäristöteknologiaan.
Kontramilla on laaja valikoima sulku- ja säätöventtiilejä teollisuuden jokaiseen kohteeseen.
Tarjoamme asiakkaidemme käyttöön myös asiantuntevan venttiilien valinta- ja mitoituspalvelun. Kokoamme tuotteet kokonaisuudeksi, joka on huolella valittu, toimiva ja käytössä edullinen. Ja jotta palvelu olisi kattavaa, huolehdimme sopimuksen mukaan myös dokumentoinnista, käyttöönotosta ja varaosista.
Sellutehtaan kuitulinjan pesuveden ja kemikaalien optimitason säätö vaatii jatkuvatoimiset ja luotettavat inline-mittaukset. Useilla sellutehtailla on saatu hyviä kokemuksia Vaisala refraktometrien käytöstä pesun optimoinnissa. Toteutuneissa projekteissa saavutetut säästöt ovat olleet merkittäviä ja investointien takaisinmaksuajat lyhyitä.
Kiitos yhteydenotostasi, asiantuntijamme käsittelevät sen pian.
Haluatko pysyä ajan tasalla palvelu- ja tuoteuutuuksistamme?
Lähetämme kahta ammattilaisille suunnattua uutiskirjettä noin 4vk välein – alta voit valita itseäsi kiinnostavan aihealueen.